zöldborsó

Csirkeragu leves

Csirkeragu leves – ahogy Rózsahegyi Kálmán szerette Hozzávalók: 50 dkg csirkemell filé, 2 petrezselyem gyökér, 2 sárgarépa, 15 dkg zeller, 25 dkg zöldborsó, 2 evőkanál étolaj, 1 vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 púpos evőkanál liszt, 2 evőkanál citromlé, só, tárkony, 2 babérlevél, 15 szem egészbors. A zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát, petrezselymet, zellert, vöröshagymát és a …

Csirkeragu leves Tovább »

Borsó Vitellius módra, lepénnyel

Borsó Vitellius módra, lepénnyel Hozzávalók: 1 kg zöldborsó, 4 tojás, 3 teáskanál olívaolaj, 3 evőkanál garum (halszósz, vagy kagylószósz), 1 evőkanál borecet, 1 teáskanál só, 2 teáskanál méz, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál reszelt gyömbér, kis csokor lestyán, 1,5 dl hús alaplé. A lepényhez: 1 kg teljes kiőrlésű liszt, só, víz, érlelt kovász. A …

Borsó Vitellius módra, lepénnyel Tovább »

Tejes borsóleves csipetkével

Tejes borsóleves csipetkével Hozzávalók: 4 sárgarépa, 2 petrezselyem, fél karalábé, fél zellergumó, 50 dkg zöldborsó, 5 dl tej, 1 vöröshagyma, sertészsír, 2 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 1 púpos evőkanál őrölt paprika, 2 evőkanál cukor, kis csokor zellerzöld. Csipetke: 2 tojás, 30 dkg liszt, kávéskanálnyi só, kevés víz. A vöröshagymát, zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk. A …

Tejes borsóleves csipetkével Tovább »

Borsópaprikás bébi répával

Borsópaprikás bébi répával Hozzávalók: (8 főre) 8 db csirkecomb, 90 dkg zöldborsó, 1 kg újkrumpli, 8 db vékony sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 hegyes erős paprika, 1 paradicsom, 1 tv paprika, só, 1 teáskanál bors, 2 evőkanál pirospaprika, fél deci olívaolaj vagy olaj. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, fél deci étolajon megpároljuk. Rápakoljuk a csirkecombokat, együtt …

Borsópaprikás bébi répával Tovább »

Matutkás sertésszelet gombás-májas raguval

Matutkás sertésszelet gombás-májas raguval Hozzávalók: A matutkához:1 kg burgonya, 20 dkg liszt, 1 teáskanál só, 2 kávéskanál őrölt feketebors, 1 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, a sütéshez étolaj. Ragu:2 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 paradicsom, 2 paprika, 1 teáskanál őrölt paprika, 1 dl víz, 50 dkg gomba, 15 dkg zöldborsó, 20 dkg csirkemáj, őrölt bors, …

Matutkás sertésszelet gombás-májas raguval Tovább »

Tárkonyos-tejszínes gímszarvas raguleves

Tárkonyos-tejszínes gímszarvas raguleves Hozzávalók: (6 főre) 1 kg gímszarvas gerinc, 4 sárgarépa, 3 petrezselyemgyökér, 3 gerezd fokhagyma, 1 kis zellergumó, 6 rózsa karfiol, 1 karalábé, 1 paradicsom, 20 dkg rókagomba, 10 dkg zöldborsó, 1 fakanál vaddisznózsír, 1 evőkanál liszt, 2 babérlevél, 2 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt fehérbors, 20 szem egészbors, 1 teáskanál tárkony, 1 …

Tárkonyos-tejszínes gímszarvas raguleves Tovább »

Aprólék leves siflivel

Aprólék leves siflivel Hozzávalók: (10 főre) 1 nagy petrezselyem gyökér, 4 sárgarépa, 1 vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 kg csirkeaprólék (szárny, comb, láb, mellcsont, szív), só, őrölt bors, 1 evőkanál zsír, 50 dkg zöldborsó. A siflihez: 1 tojás, 15-20 dkg liszt, 1 kávéskanál só. A zöldségféléket megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A felaprított vöröshagymát a zsírban üvegesre …

Aprólék leves siflivel Tovább »

Zöldborsós csülökragu

Zöldborsós csülökragu Hozzávalók: (6-8 főre) 1 füstölt csülök, 1 nyers csülök, 3 nagyobb vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 3 evőkanál mangalicazsír, 1 teáskanál só, 2 teáskanál házi ételízesítő, 2-3 teáskanál őrölt feketebors, 2 teáskanál kakukkfű, 45 dkg zöldborsó, 2 csokor petrezselyemzöld, 1 paradicsom, 2 tv-paprika. A megmosott, kicsontozott csülköket kockákra vágjuk, és egy nagyobb tálba helyezzük. …

Zöldborsós csülökragu Tovább »

Csókakői kolbászos leves

Csókakői kolbászos leves Hozzávalók: 10 dkg füstölt kolbász, 5 dkg füstölt szalonna, 10 dkg főtt füstölt sonka, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg zöldbab, 2 evőkanál tejföl, 2 petrezselyemgyökér, 2 sárgarépa, 1 paradicsom, 1 tv-paprika, 1,5 l csontlé, 1 evőkanál sertészsír, 2 vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma. Fűszerek: 1 teáskanál só, 2 teáskanál őrölt feketebors, 2 csapott …

Csókakői kolbászos leves Tovább »

Zöldséges csirkebecsinált

Zöldséges csirkebecsinált Hozzávalók: 1 egész csirke, 3 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 szelet zellergumó, 1 vöröshagyma, kis darab paprika, kis csokor petrezselyemzöld, 20 dkg zöldborsó, 1 evőkanál só, 20 szem egész feketebors. A galuskához: 2 tojás, 10 dkg búzadara, kis csokor petrezselyemzöld. A csirkét apróléknak felvágjuk. Beletesszük egy nagyobb fazékba, felöntjük annyi vízzel, amennyi a zöldségekhez …

Zöldséges csirkebecsinált Tovább »

Cibre – savanyú leves

Cibre – savanyú leves Hozzávalók: 8 db csirkecomb, 1 vöröshagyma, 3 sárgarépa, 3 petrezselyem, 1 karalábé, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 szál lestyán, 2 kicsi szál csombor, 1 csokor kapor, 2 dl savanyú káposztalé, 1 teáskanál só, csipetnyi őrölt feketebors, 10 dkg zöldbab, 15 dkg zöldborsó, 2 fokhagymaszár. A tálaláshoz tejföl. A megtisztított csirkecombokat kisebb darabokra …

Cibre – savanyú leves Tovább »

Kapros-zöldborsós tokány juhtúrós gerslivel

Kapros-zöldborsós tokány juhtúrós gerslivel Hozzávalók: (12 főre) 3 kg sertéslapocka és comb vegyesen, 1,5 kg vöröshagyma, 1,5 kg zöldborsó, 50 dkg sertészsír, 1 púpos evőkanál só, őrölt feketebors, 1 nagy csokor kapor, 1 nagy csokor petrezselyemzöld. A körethez: 50 dkg árpagyöngy, 4 evőkanál szárított zöldség, 2 evőkanál só, 2 evőkanál őrölt feketebors, 25 dkg juhtúró, …

Kapros-zöldborsós tokány juhtúrós gerslivel Tovább »