méz

Ravani

Ravani – grízes mézes sütemény Hozzávalók: 6 tojás, 15 dkg cukor, 20 dkg olvasztott vaj, 20 dkg liszt, 20 dkg búzadara, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor. A sziruphoz: 5 dl víz, 5 evőkanál cukor, 1 rúd fahéj, 2 szem kardamom, 1 bio citrom, 2 evőkanál méz. A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot és […]

Ravani Tovább olvasom »

Almásdi mézes-mákos laska

Almásdi mézes-mákos laska Hozzávalók: 25 dkg liszt, langyos, sós víz, 3 dl tej, 1 evőkanál méz, 10 dkg mák, 2 evőkanál porcukor. Két deci vizet langyosítunk, elkeverünk benne egy teáskanál sót. Egy keverőtálban a lisztet és az apránként adagolt sós vizet kemény tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán kétfelé választjuk, egyenként kicipózzuk, és két-három milliméter vastagra kisodorjuk.

Almásdi mézes-mákos laska Tovább olvasom »

Mákos guba

Mákos guba Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, fél teáskanál só, 2,5 dl tej, 5 dkg vaj. Az öntethez: 2 dl forró víz, 3 evőkanál méz, 12 dkg porcukor, 20 dkg darált mák. Egy deci langyos tejben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, beletesszük a sót, a vajat,

Mákos guba Tovább olvasom »

Karácsonyi ostya

Karácsonyi ostya – Vánocsne opladkí Hozzávalók: 1 liter víz, 50 dkg liszt. A mézes változathoz: 1 liter víz, 50 dkg liszt, 2 evőkanál olvasztott kacsazsír, 25 dkg méz. A vizet tálba öntjük, rászitáljuk a lisztet. Az egészet csomómentesre keverjük. Akkor jó, ha tejszín sűrűségű állaga van. A gázon felmelegítjük a sütővasat, átkenjük kevés zsírral, beleteszünk

Karácsonyi ostya Tovább olvasom »

Tarkedli

Tarkedli – Lívanki Hozzávalók: 1 l tej, 2 evőkanál cukor, 2,5 dkg élesztő, 50 dkg liszt, csipetnyi só, 25 dkg mák, 15 dkg cukor, 1 evőkanál méz, a sütéshez 4 evőkanál étolaj. Hat deci tejbe beleteszünk két evőkanál cukrot, meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Amikor megkelt, beleöntjük egy tálba és folytonos keverés közben rászitáljuk a

Tarkedli Tovább olvasom »

Citromos-levendulás keksz

Citromos-levendulás keksz Hozzávalók: (16-18 db) 20 dkg liszt, 1 púpos teáskanál szárított levendulavirág, 1 teáskanál reszelt bio citromhéj, 1 teáskanál szódabikarbóna, csipetnyi só, 1 tojás, 12 dkg cukor, 5 dkg margarin, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál víz.  A forgatáshoz kristálycukor. Egy tálba beleöntjük a lisztet. Hozzákeverjük a szódabikarbónát, a levendulát, csipetnyi sót, és a citromhéjat.

Citromos-levendulás keksz Tovább olvasom »

Vaddisznósült római kemencés kenyérrel

Vaddisznósült római kemencés kenyérrel Hozzávalók: 1 kg vaddisznócomb, só, 2 teáskanál őrölt kömény, 3 evőkanál méz, 1 teáskanál őrölt feketebors, 2 teáskanál szardellapaszta (vagy só), másfél dl tokaji aszú, vagy móri ezerjó, 1 dl must sűrítmény, (caroenum – római fűszer). Római kenyér – kovász: 8 dkg tönköly búzaliszt, 8 dkg finomliszt, 8 dkg teljes kiőrlésű

Vaddisznósült római kemencés kenyérrel Tovább olvasom »

Mézeskalács házikó

Mézeskalács házikó Hozzávalók: (egy házikóhoz) 15 dkg méz, 3 dkg vaj, 20 dkg szitált porcukor, 3 tojás és egy tojás sárgája, 50 dkg liszt, a gyúráshoz további min. 15 dkg liszt, fél teáskanál szódabikarbóna, 10 gramm mézes fűszerkeverék. A cukormázhoz: 20 gramm tojásfehérje, 10 dkg darált porcukor, 1 teáskanál citromlé, fél teáskanál étkezési keményítő. A

Mézeskalács házikó Tovább olvasom »

Mézes puszedli

Mézes puszedli Hozzávalók: 35 dkg liszt, 10 dkg rétesliszt, 1 púpos teáskanál szódabikarbóna, 1 tojás, 1 tojás sárgája, pár csepp citromlé, 15 dkg méz, 8 dkg vaj, 10 dkg porcukor, fél kávéskanál őrölt szegfűszeg, 1 kávéskanál őrölt fahéj, csipetnyi őrölt gyömbér, 1 kávéskanál mézes fűszer, 1 evőkanál tejföl. A mázhoz: 12 dkg porcukor, 1 tojás

Mézes puszedli Tovább olvasom »

Pillecukor

Pillecukor Hozzávalók: 60 dkg cukor, 4 evőkanál méz, 2 dl víz, pár szem só. 40 g zselatin (két csomag) és 2 dl víz. 2 evőkanál piros és zöld ételszínezék. A sütőpapír kenéséhez fél dl étolaj. A forgatáshoz 5 dkg étkezési keményítő, 5 dkg porcukor. Egy lábasba két deci vízbe beleöntjük a cukrot, a mézet, a

Pillecukor Tovább olvasom »

Mézes süti színes glazúrral

Mézes süti színes glazúrral Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 1 púpos evőkanál sertészsír, 8 evőkanál méz, 1 egész tojás, 2 tojás sárgája, 1 evőkanál kakaó, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál őrölt fahéj és szegfűszeg, 4-6 evőkanál tej, 1 dl baracklekvár, 30 dkg színes glazúr, 8 dkg kókuszzsír, szóró cukor. A lisztbe beleszitáljuk a

Mézes süti színes glazúrral Tovább olvasom »

Citromos palacsinta mézes tejföllel és vörös áfonyával

Citromos palacsinta mézes tejföllel és vörös áfonyával Hozzávalók: 20 dkg liszt, 2 db tojás, 3 dl tej, 2 dl szódavíz, fél dl étolaj, 1 teáskanál porcukor, csipetnyi só, fél citrom reszelt héja és leve, 12,5 dkg tejföl, 4 evőkanál méz, 10 dkg áfonya. A sütéshez étolaj, a díszítéshez porcukor és citromfű. A tojásokat tálba ütjük,

Citromos palacsinta mézes tejföllel és vörös áfonyával Tovább olvasom »