saláta

Salátafőzelék

Salátafőzelék Hozzávalók: 3 fej saláta, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 3 evőkanál liszt, só, 1 evőkanál 20 %-os ecet, 2 evőkanál cukor. Fasírthoz: 1 kg darált hús, 3 tojás, 20 dkg szikkadt kenyér, 1,5 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 3 gerezd fokhagyma, zsemlemorzsa a forgatáshoz, étolaj a sütéshez. A száraz kenyeret vízbe áztatjuk. …

Salátafőzelék Tovább »

Fujtott hús hagymás burgonyával

Fujtott hús hagymás burgonyával Hozzávalók: 2,5 kg tyúkhús, a tyúk zsírja és mája, só, 2 teáskanál őrölt bors, 6 babérlevél, 1 fej fokhagyma, 3 vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 3 evőkanál zsír. Köret: 8 közepes burgonya, só, 5 zsenge vöröshagyma (vagy lila hagyma), 1 púpos evőkanál zsír, 1 evőkanál 10%-os ecet, 2 teáskanál őrölt paprika. …

Fujtott hús hagymás burgonyával Tovább »

Zsemlegombócos bableves és tejfölös babsaláta

Zsemlegombócos bableves és tejfölös babsaláta Hozzávalók: 1,5 kg fehérbab, 2 zsemle, 6 evőkanál étolaj, 1 szál zellerzöld, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 sárgarépa, 4 petrezselyemgyökér, 1 kisebb vöröshagyma, 2 nagyobb gerezd fokhagyma, 3 dl tejföl, só, 1 kg liszt, 4 tojás, 20 dkg szikkadt kenyér, 2 dl aludttej. A babot előző este bő vízbe tesszük, és …

Zsemlegombócos bableves és tejfölös babsaláta Tovább »

Töltött oldalas májjal, hagymás dödöllével és vegyes salátával

Töltött oldalas májjal, hagymás dödöllével és vegyes salátával Hozzávalók: 2 kg sertés oldalas (egészben), 50 dkg sertésmáj, 30 dkg vöröshagyma, sertészsír, 3 kávéskanál őrölt paprika, só, 2 teáskanál őrölt feketebors, 4 teáskanál majoránna, csipetnyi őrölt kömény, 1 dl rizs, 1,5 dl hús alaplé, 2,5 dl sör, 3 evőkanál zsemlemorzsa. Dödölle: 60 dkg krumpli, só, babérlevél, …

Töltött oldalas májjal, hagymás dödöllével és vegyes salátával Tovább »

Rántott hal majonézes krumpli salátával

Rántott hal majonézes krumpli salátával Hozzávalók: 2 kg tisztított ponty, só, liszt, 4 tojás, zsemlemorzsa, a sütéshez zsír. A salátához: 1 kg krumpli, só, 2 lila hagyma, 2 tojás sárgája, 1 teáskanál fehérbors, 2 evőkanál mustár, 3 dl tejföl, fél deci citromlé, 2 evőkanál porcukor, 4 dl étolaj. A halat beirdaljuk, szeletekre vágjuk, alaposan besózzuk, …

Rántott hal majonézes krumpli salátával Tovább »

Saláta leves

Saláta leves Hozzávalók: 2 fej friss saláta, 2 zöld fokhagymaszár, 2 vöröshagymaszár, 6 db tojás, 15 dkg szalonna, 2 dl aludttej, 2 dl tejföl, ízlés szerint só. A szalonnát apró kockákra vágjuk, lepirítjuk. A pörcöket kiszedjük. Négy tojást felütünk, villával felverjük, majd a szalonna zsírjában rántottát készítünk belőle. Sózni nem szükséges, mert a zsiradék tartalmaz …

Saláta leves Tovább »

Őrségi egytálétel tökmagolajos salátával

Őrségi egytálétel tökmagolajos salátával Hozzávalók: 1,5 kg burgonya, 20 dkg füstölt szalonna, 20 dkg házi kolbász, 25 dkg sonka, 2 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál zsír, só. A fűszerkeverékhez: csipetnyi őrölt fehérbors, bazsalikom, őrölt kömény, kakukkfű, oregano, 1 teáskanál majoránna. A salátához: 30 dkg uborka, 1 lila hagyma, 7 kisebb paradicsom, 3 db különböző …

Őrségi egytálétel tökmagolajos salátával Tovább »

Füstölt húsleves, zsemlegombóc, krumplisaláta

Füstölt húsleves – Ujdená polevká Hozzávalók: 80 dkg füstölt csülök, 1 nagy petrezselyem, 4 sárgarépa, 1 zeller, 3 krumpli, 1 vöröshagyma, 1 evőkanál őrölt paprika, só, 1 csokor zellerzöld, 1 csokor petrezselyemzöld. Zsemlegombóc – Velke haluski Hozzávalók: 3 szikkadt zsemle, 50 dkg liszt, 1 tojás, 1 teáskanál só, 1 evőkanál sertészsír. Krumplisaláta – Krumplové salát …

Füstölt húsleves, zsemlegombóc, krumplisaláta Tovább »

Hal gyors, meleg füstöléssel, zöldsalátával

Hal gyors, meleg füstöléssel, zöldsalátával Hozzávalók: 2 marék keményfa fűrészpor (pl. meggy, akác), 5 szem borókabogyó, 4 pisztráng (kárász, keszeg, ponty), fokhagyma, só, őrölt feketebors. A salátához: 3 paradicsom, 1 fej saláta, 2 lila hagyma, só, citromlé. A halakat előkészítjük. Megtisztítjuk, átmossuk, majd kívül-belül sóval, borssal, fokhagymával fűszerezzük. A füstölőedény aljába fűrészport és borókabogyót szórunk, …

Hal gyors, meleg füstöléssel, zöldsalátával Tovább »

Sült tarja lángoson majonézes tavaszi salátával

Sült tarja lángoson majonézes tavaszi salátával Hozzávalók: a lángoshoz: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 5 közepes burgonya, só, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2 dl tej, 1 evőkanál cukor, fél dl étolaj. A sütéshez étolaj. A sült tarjához: 1 kg sertéstarja, 6 gerezd fokhagyma, só, őrölt feketebors, 3 evőkanál étolaj, 20 dkg füstölt szalonna, 10 dkg …

Sült tarja lángoson majonézes tavaszi salátával Tovább »

Szaftos hús

Szaftos hús Hozzávalók: 50 dkg rövidkaraj, 1 teáskanál só, 15 dkg liszt, 1 evőkanál zsír, 1 fej fokhagyma. A hagymás krumplihoz: 1 kg krumpli, 1 nagyobb vöröshagyma, 1 evőkanál zsír, só, 2 teáskanál őrölt paprika. Az uborkasalátához: 1 kg uborka, só, 1 teáskanál őrölt paprika, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál cukor, 1 …

Szaftos hús Tovább »