tepertő

Tepertős barátfüle

Tepertős barátfüle Hozzávalók: 35 dkg liszt, 23 dkg darált töpörtyű, 1,5 dkg élesztő, 1,5 kávéskanál só, fél deci tej, 2 evőkanál tejföl, fél deci bor, 1 tojás sárgája. A kenéshez 1 egész tojás. Töltelék: 5 dl szilvalekvár. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel. Közben a lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a tojás sárgáját, …

Tepertős barátfüle Tovább »

Tepertős kuglóf

Tepertős kuglóf Hozzávalók: 60 dkg liszt, és további 10 dkg a szóráshoz. 5 dkg élesztő, 1 kávéskanál cukor, 2,5 dl tej, 2 evőkanál tejföl, 1 kávéskanál só, 2 tojás. Töltelék: 20 dkg darált tepertő, 1 kávéskanál só, csipetnyi őrölt feketebors. A forma kikenéséhez 5 dkg margarin. Az élesztőt cukros, langyos tejben felfuttatjuk, majd a liszthez …

Tepertős kuglóf Tovább »

Vérmálé

Vérmálé Hozzávalók: 5 dl sertésvér, 30 dkg liszt, fél fej nagyobb vöröshagyma, 3 zsemle, 5 dl tej, 4 evőkanál sertészsír, 20 dkg tepertő, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál fehérbors, 1 teáskanál majoránna. A zsemléket vízben megáztatjuk. A vöröshagymát kis kockákra vágjuk, majd egy serpenyőben, egy púpos evőkanál sertészsíron üvegesre pároljuk. Amikor elkészült, keverőtálba öntjük. A …

Vérmálé Tovább »

Tepertős macok

Tepertős macok Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 tojás, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál só, 6 púpos evőkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, 20 dkg tepertő, zsír a sütéshez. A krumplit megtisztítjuk, a fokhagymával együtt apró lyukú reszelőn lereszeljük. Amennyiben sok levet enged, azt leöntjük alóla. Adunk hozzá egy tojást, sót, őrölt borsot, és annyi lisztet, …

Tepertős macok Tovább »

Tepertős béles

Tepertős béles Hozzávalók: 80 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 1 dl tej, másfél evőkanál zsír, 30 dkg tepertő, 1 tojás, 1 teáskanál őrölt feketebors A meglangyosított tejbe cukrot szórunk, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel. Közben a lisztet tálba borítjuk, teáskanálnyi sót szórunk rá, beleborítjuk a felfutott élesztőt, …

Tepertős béles Tovább »

Kukoricás tepertős pogácsa

Kukoricás tepertős pogácsa Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 30 dkg kukoricaliszt, 2 dl tej, 2 evőkanál cukor, 5 dkg élesztő, 3 dl tejföl, 2 evőkanál sertészsír, 1 evőkanál só, késhegynyi őrölt feketebors, 40 dkg darált tepertő, 1 egész tojás, 2 tojás sárgája. A tetejére 1 tojás. A tejet meglangyosítjuk, kevés cukorral és a belemorzsolt élesztővel felfuttatjuk. …

Kukoricás tepertős pogácsa Tovább »

Gömböc krumpli

Gömböc krumpli Hozzávalók: 1 sertés gyomra, 1,5 kg tepertő, 2 kg krumpli, 2 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál sertészsír, 1 evőkanál só, 2 teáskanál őrölt paprika, 1 szelet szalonna. A sertés gyomrát – a gömböcöt – alaposan átmossuk. A tepertőt kisebb darabokra vágjuk. A krumplit meghámozzuk, és kisebbre kockázzuk. A hagymákat megtisztítjuk, apróra felvágjuk, …

Gömböc krumpli Tovább »

Beregi tepertős papucs

Beregi tepertős papucs Hozzávalók: 70 dkg liszt, 40 dkg darált sertés tepertő, 2 tojás sárgája, 1 dl fehér bor, 1 csapott evőkanál só, 1 csipetnyi őrölt feketebors, 5 dkg élesztő, 3 dl tejföl, 3 dl szikkadt lekvár, 3 evőkanál étolaj. A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, borsot, és a darált tepertővel eldolgozzuk. Közepébe belemorzsoljuk …

Beregi tepertős papucs Tovább »

Töpörtyűkrém

Töpörtyűkrém Hozzávalók: 50 dkg töpörtyű, 1 fej vöröshagyma, 1 teáskanál só, 2 evőkanál mustár, 1 teáskanál őrölt feketebors. A töpörtyűt és a négyfelé vágott vöröshagymát húsdarálón krémes állagúra daráljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és mustárral ízesítjük. Alaposan összekeverjük. Kenyérre, vagy pirítós kenyérre kenve nagyon finom vacsora. Idénynek megfelelő zöldségfélékkel – paprika, paradicsom, retek, uborka – …

Töpörtyűkrém Tovább »

Lusta asszony töpörtyűs pogácsája

Lusta asszony töpörtyűs pogácsája Hozzávalók: 1 kg liszt, 3-4 dl langyos tej, 2 kávéskanál cukor, 2,5 dkg élesztő, 3 tojás sárgája, 1 dl kacsazsír, vagy vaj, 3 teáskanál só, 50 dkg darált tepertő, 2 teáskanál őrölt feketebors, a tepsi kikenéséhez zsiradék, liszt. Másfél deci langyos tejben feloldjuk a kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 10 percig …

Lusta asszony töpörtyűs pogácsája Tovább »

Pörcös hajtóka

Pörcös hajtóka Hozzávalók: 80 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 2-3 dl tej, 1 evőkanál cukor, 30-40 dkg héjában főtt burgonya, 40 dkg darált töpörtyű, só, a tepsi kenéséhez sertészsír, a tészta tetejére étolaj. A tejbe cukrot szórunk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Állni hagyjuk, míg megkel. A főtt burgonyát megtisztítjuk, és belenyomjuk a lisztbe. Összemorzsoljuk, majd …

Pörcös hajtóka Tovább »

Leveles lepény

Leveles lepény Hozzávalók: (2 sütő tepsihez) 1 kg liszt, 4 dkg élesztő, só, 80 dkg darált tepertő, 10 dkg sertészsír. A lisztben elmorzsoljuk az élesztőt, és sós vízzel összedagasztjuk. Alaposan kidolgozzuk, mint a kenyértésztát, és letakarva kelni hagyjuk. A tepsit vastagon kizsírozzuk. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, összegyúrjuk, kétfelé vágjuk, és két cipót alakítunk …

Leveles lepény Tovább »