2022-ben az Ízőrzők recepttára sok káposztás étellel gazdagodott. Ezekből kötöttünk most csokrot, hogy megkönnyítsük a keresgélést. A káposztás étel ugyanis meghálálja, ha arra esik a választásunk. Nem ördöngösség elkészíteni, és egy jó nagy fazék étellel akár egy nagyobb társaságot is könnyedén jól lehet lakatni. Ráadásul, ha marad belőle, az sem gond, hiszen tudjuk, újra melegítve még finomabb.
Elsőként Tolcsváról ajánlok egy hús nélküli káposztás ételt, ami akár december 24-én is asztalra kerülhet, ebben az esetben a szalonnát kihagyhatjuk a receptből:
Porván levest készítettek a káposzta levének felhasználásával. Húsgombóccal együtt jó tartalmas fogás kerekedik belőle.
Somogyváron füstölt csülökkel és krumpligombóccal főzték a savanyú káposztát. Ehhez az ételhez még kenyér sem szükséges.
A mágocsiak sváb gőzgombócos káposztája csirkehússal is nagyon finom, érdemes kipróbálni.
A foktőiek hússal káposztájának ízét a többféle sertéshús adja meg, a végén pedig helyi szokás szerint egyszerűen tarhonyát főznek bele.
A töltött káposztára is láttunk az idén két megszívlelendő tanácsot. Az elsőt Nagyhajmáson, ahol édes káposztából főzték, ami kifejezetten pénztárcabarát megoldás.
A másik ötletet Petőmihályfán gyűjtöttük. Itt sütőben sütik a töltött káposztát. Nem foglalja a helyet a tűzhelyen, és ha megfelelő edényben készítjük, azzal együtt tehetjük is az asztalra.