kelt tészta

Parasztpite almával

Parasztpite almával Hozzávalók: 7 dl tej, 60 dkg finomliszt, 4 tojás, 4 dkg élesztő, 6 púpos evőkanál cukor, 2 evőkanál sertészsír, csipetnyi só, fél deci étolaj, 4 nagyobb alma. A tejet meglangyosítjuk. Két decit kis tálkába borítunk, megszórjuk teáskanálnyi cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, lisztet hintünk rá, és megvárjuk, míg megkel. A tojásokat felütjük. Elkeverjük négy […]

Parasztpite almával Tovább olvasom »

Csülkös lángos Rózsika módra

Csülkös lángos Rózsika módra Hozzávalók: (10-12 főre) 1 füstölt csülök, 1,5 dl étolaj, 2 kg liszt, 1 teáskanál őrölt bors, 5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 2 evőkanál só, 2 közepes burgonya. Tálaláshoz: 1 fej fokhagyma, 30 dkg sajt, 4 dl tejföl. A csülköt kb. három óra alatt puhára főzzük, kicsontozzuk, és amikor kihűlt, apró

Csülkös lángos Rózsika módra Tovább olvasom »

Gőzön főtt gombóc

Gőzön főtt gombóc Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1,5 dl tej, 20 dkg cukor, 10 dkg vaj, csipetnyi só, 2 tojás, további langyos tej. Közepébe bármilyen lekvár, vagy gyümölcs. Tetejére: 20 dkg őrölt mák, 10 dkg cukor, 1 vaníliás cukor. Másfél deci langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez

Gőzön főtt gombóc Tovább olvasom »

Részeges nyúl punyával

Részeges nyúl punyával Hozzávalók: (9 főre) Punyához: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 1 evőkanál só, langyos víz. Nyúlhoz: 6 nyúlcomb, 3 nyúlgerinc, 20 dkg füstölt szalonna, 25 dkg gomba, fél deci pálinka, 4 dl vörösbor, 3 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál kakukkfű, csipetnyi szerecsendió. Pác: 5 evőkanál étolaj, 3 teáskanál paradicsompüré, 3 mokkáskanál

Részeges nyúl punyával Tovább olvasom »

Darált tepertős csiga

Darált tepertős csiga Hozzávalók: (2 tepsi csigához) 1 kg liszt, 10 dkg vaj, 4 tojás sárgája, 5 dkg élesztő, 6 dl tej, 40 dkg darált tepertő, 30 dkg cukor, csipetnyi só. A tejet meglangyosítjuk, a vajat takaréklángon meglágyítjuk. Csipetnyi cukorral elkevert másfél deci tejbe belemorzsoljuk az élesztőt. A tepertőt ledaráljuk. A lisztbe kevés sót, négy

Darált tepertős csiga Tovább olvasom »

Káposztás gőzgombóc csirkével és sós burgonyával

Káposztás gőzgombóc csirkével és sós burgonyával Hozzávalók: 75 dkg savanyú káposzta, 25 dkg füstölt húsos szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, sertészsír, só, 2 egész csirkecomb. Gombóc: 2,5 dl tej, 25 dkg liszt, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál sertészsír, 2 dkg élesztő, csipetnyi só. A csirkecombokat kettévágjuk, alaposan besózzuk, és ebben állni hagyjuk. A szalonnát nagyobbakra

Káposztás gőzgombóc csirkével és sós burgonyával Tovább olvasom »

Kulcsos kalács

Kulcsos kalács Hozzávalók: (3 kalácshoz) 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 3 gramm só, 2 db tojás, 3 dl tej, 2 dl víz. A tetejére 2 tojás sárgája. A lisztet átszitáljuk. A tejet meglangyosítjuk, kevés cukrot szórunk bele, rámorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük kelni. Amikor felfutott,

Kulcsos kalács Tovább olvasom »

Tepertős barátfüle

Tepertős barátfüle Hozzávalók: 35 dkg liszt, 23 dkg darált töpörtyű, 1,5 dkg élesztő, 1,5 kávéskanál só, fél deci tej, 2 evőkanál tejföl, fél deci bor, 1 tojás sárgája. A kenéshez 1 egész tojás. Töltelék: 5 dl szilvalekvár. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel. Közben a lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a tojás sárgáját,

Tepertős barátfüle Tovább olvasom »

Diós briós

Diós briós Hozzávalók: (12 brióshoz) 60 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 tojás, 2 tojás sárgája, 2 evőkanál cukor, 1,5 dl kefir, 2 dl tej, 3 dkg élesztő, csipetnyi só, 6 csepp folyékony édesítőszer. A kenéshez étolaj, a tetejére: 20 dkg dió, 5 evőkanál kristálycukor, 1 citrom reszelt héja. A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot

Diós briós Tovább olvasom »

Darázsfészek

Darázsfészek Hozzávalók: 80 dkg liszt, 10 dkg margarin, 5 dkg élesztő, 1 evőkanál kristálycukor, 2 tojás sárgája, 1 egész tojás, 1 teáskanál só, fél liter tej, 2 evőkanál vaníliás cukor, fél deci étolaj. Kence: 25 dkg sertészsír, 20 dkg kristálycukor. A tetejére: egy deci tej, 2 evőkanál cukor. A langyos tejbe egy evőkanál cukrot szórunk,

Darázsfészek Tovább olvasom »

Pannakuka

Pannakuka Hozzávalók: 50 dkg liszt, fél liter tej, 3 evőkanál cukor, 2 tojás, 2,5 dkg élesztő, csipetnyi só, a sütéshez étolaj. Tálaláshoz: fahéjas porcukor, bármilyen lekvár. A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg megkel, akkor csipetnyi sót, két tojást, és lisztet keverünk hozzá. Teljesen simára kidolgozzuk. Sűrű palacsintatésztát kapunk, amit 15

Pannakuka Tovább olvasom »

Hajtott lepény

Hajtott lepény Hozzávalók: 1 kg liszt, diónyi zsír, 3 dl tej, 4 dl víz, 1 evőkanál só, 1 tojás, 5 dkg élesztő. A kenéshez: 3 púpos evőkanál zsír, 2 evőkanál őrölt paprika, 1 evőkanál só, 1 kávéskanál őrölt feketebors. A tepsi előkészítéséhez zsír. A tejet meglangyosítjuk. Beleöntjük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg

Hajtott lepény Tovább olvasom »