mák

Mákos kőttes

Mákos kőttes Hozzávalók: (2 rúd kőtteshez) 60 dkg liszt, 15 dkg zsír, 15 dkg cukor, csipetnyi só, 2,5 dkg élesztő, 5 dl tej, 0,5 dl étolaj, 1 tojás sárgája. Töltelék: 30 dkg darált mák, 15 dkg cukor, 2 nagyobb alma, 1 (bio) citrom reszelt héja, 1 vaníliás cukor. A kalács tetejére egy tojás. Az élesztőt

Mákos kőttes Tovább olvasom »

Szilvás-mákos pite

Szilvás-mákos pite Hozzávalók: Tészta: 40 dkg liszt, 15 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1 sütőpor, 2 tojás sárgája, 2 dl tejföl, citromhéj. Töltelék: 20 dkg darált mák, 15 dkg porcukor, 50 dkg szilva (vagy lekvár, vagy fagyasztott szilva), 15 dkg kristálycukor. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Kettévesszük, kigombócozzuk, és pihentetjük, amíg a töltelék elkészül. A mákot

Szilvás-mákos pite Tovább olvasom »

Mákos krémes

Mákos krémes Hozzávalók: (1 nagy, mély tepsihez) Alsó és felső lap: 40 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 1 sütőpor, 2 tojás sárgája, 20 dkg vaj, fél citrom reszelt héja, kevés tej. Piskóta: 10 tojás, 10 evőkanál cukor, 6 evőkanál darált mák, 4 evőkanál liszt, fél csomag sütőpor. Krém: 4 csomag vaníliás pudingpor,

Mákos krémes Tovább olvasom »

Egy tészta, négy étel

Egy tészta, négy étel: krumplilaska, szilvalekváros gombóc, túrós és mákos begyerő Hozzávalók: 3 kg krumpli, só, 90 dkg liszt. Laska: házi disznózsír. Túrós begyerő: sertészsír, 50 dkg túró, só, rétesliszt. Mákos begyerő: 25 dkg darált mák, 25 dkg kristálycukor, sertészsír, rétesliszt. Gombóc: fél üveg szilvalekvár, 30 dkg búzadara, só, 2 fakanál sertészsír, 15 dkg kristálycukor.

Egy tészta, négy étel Tovább olvasom »

Rakott tészta

Rakott tészta Hozzávalók: Tészta: 40 dkg liszt, 1 tojás, víz. Töltelék: 20 dkg darált mák, 20 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 5 púpos evőkanál szilvalekvár, 5 púpos evőkanál baracklekvár, 2 evőkanál sertészsír, 3,5 dl tejföl, só. Elkészítjük a tésztát. A lisztet a tojással és annyi vízzel kidolgozzuk, hogy gyúrható, kemény tésztát nyerjünk. Gyúródeszkán is

Rakott tészta Tovább olvasom »

Gőzön főtt gombóc

Gőzön főtt gombóc Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1,5 dl tej, 20 dkg cukor, 10 dkg vaj, csipetnyi só, 2 tojás, további langyos tej. Közepébe bármilyen lekvár, vagy gyümölcs. Tetejére: 20 dkg őrölt mák, 10 dkg cukor, 1 vaníliás cukor. Másfél deci langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez

Gőzön főtt gombóc Tovább olvasom »

Mákos pogácsa

Mákos pogácsa Hozzávalók: 50 dkg liszt, 50 dkg darált mák, 50 dkg cukor, 15 dkg sertészsír, vagy vaj, 2 evőkanál tejföl, 1 sütőpor, 1 citrom reszelt héja és leve, 1 tojás. A tetejére 1 tojás a kenéshez. A darált mákot a cukorral, liszttel, sütőporral jó alaposan elkeverjük. Elmorzsoljuk benne a zsiradékot. Hozzáadjuk a tojást, a

Mákos pogácsa Tovább olvasom »

Szilvás gombóc

Szilvás gombóc Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 evőkanál só, 30 dkg liszt, 2 evőkanál sertészsír, 50 dkg magozott szilva, 10 dkg mák, 10 dkg porcukor, 1 szelet szikkadt kenyér, 3,3 dl tejföl, kristálycukor. A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, majd megtisztítjuk, áttörjük, és megvárjuk, míg kihűl. Hozzáadjuk a lisztet, egy evőkanál zsírt, kevés sót, és

Szilvás gombóc Tovább olvasom »