kelt tészta

Brána

Brána Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 5-6 dl tej, 1 evőkanál só, 2 tojás sárgája, 2 evőkanál sertészsír. A tetejére 1 tojás, só, őrölt kömény. A tejet meglangyosítjuk, ebből három decit kisebb tálba öntünk, beleszórjuk a cukrot és rámorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg megkel. Ekkor két tojás sárgáját, sót adunk […]

Brána Tovább olvasom »

Karácsonyi citromos kalács

Karácsonyi citromos kalács Hozzávalók: (egy nagyobb, 27×38 centis tepsihez) 1 kg liszt, 1 teáskanál só, 7 dl tej, 5 evőkanál kristálycukor, 2 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 2 dl étolaj, 5 dkg élesztő, 2 bio citrom héja, 60 szem édesítő, 15 dkg mazsola. A tetejére 1 tojás. A tejet meglangyosítjuk, a lisztet átszitáljuk. Bögrébe egy

Karácsonyi citromos kalács Tovább olvasom »

Hamis hájas

Hamis hájas (szilvalekváros) Hozzávalók: (3 sütőtepsihez) 1 kg liszt, 40 dkg sertészsír, 1 teáskanál só, 5 dl tej, 5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, csipetnyi sütőpor, egy üveg szilvalekvár, a forgatáshoz vaníliás porcukor. Két deci langyos tejbe egy evőkanál cukrot szórunk, belemorzsoljuk az élesztőt, megvárjuk, míg megkel. A lisztet tálba borítjuk, sóval, sütőporral, zsírral összemorzsoljuk.

Hamis hájas Tovább olvasom »

Mákos kőttes

Mákos kőttes Hozzávalók: (2 rúd kőtteshez) 60 dkg liszt, 15 dkg zsír, 15 dkg cukor, csipetnyi só, 2,5 dkg élesztő, 5 dl tej, 0,5 dl étolaj, 1 tojás sárgája. Töltelék: 30 dkg darált mák, 15 dkg cukor, 2 nagyobb alma, 1 (bio) citrom reszelt héja, 1 vaníliás cukor. A kalács tetejére egy tojás. Az élesztőt

Mákos kőttes Tovább olvasom »

Margó berényi perece

Margó berényi perece Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 mokkáskanál só, 12,5 dkg olvasztott zsír, 1 teáskanál cukor, 2 evőkanál tejföl, langyos víz, 2 dkg élesztő. Az öntethez: 20 dkg liszt, 1 csapott evőkanál só, víz. Kevés langyos tejbe cukrot szórunk, és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztben a sót elkeverjük, hozzáadjuk az olvasztott zsírt, ezzel

Margó berényi perece Tovább olvasom »

Paprikás csiga

Paprikás csiga Hozzávalók: (1 normál tepsihez) 60 dkg liszt, 3 evőkanál kristálycukor, 4 dkg élesztő, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 3 dl tej, 10 dkg teavaj, csipetnyi só. Kenéshez: 8 dkg olvasztott vaj, 2 teáskanál őrölt paprika, 7 evőkanál kristálycukor. A tejet meglangyosítjuk. Másfél decit tálba öntünk, belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá két teáskanál cukrot,

Paprikás csiga Tovább olvasom »

Lakodalmas fehér kenyér

Lakodalmas fehér kenyér Hozzávalók: Előző este előkészített kovász: 2 dl víz, 20 dkg liszt, fél főtt krumpli, 4 dkg élesztő. 1,5 kg BL-80-as fehérliszt, 2 tojás, 0,5 liter tej, 25 dkg cukor, 2 vaníliás cukor, csipetnyi só, 10 dkg vaj (margarin). A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket habbá verjük, a sárgákat tíz deka cukorral világosra keverjük.

Lakodalmas fehér kenyér Tovább olvasom »

Savanyú krumplileves lapítottal

Savanyú krumplileves lapítottal Hozzávalók: (6 főre) 5 közepes krumpli, 4 babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt feketebors, só, 2 szem szegfűbors, 1 liter tej, 4,5 dl tejföl. Lapított: 60 dkg fehérliszt, 20 dkg rétesliszt, 2 evőkanál kacsazsír, 1 teáskanál só, 4 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 7-8 dl tej, a kenéshez kacsazsír és só.

Savanyú krumplileves lapítottal Tovább olvasom »

Sütőtökös-kakaós kalács

Sütőtökös-kakaós kalács Hozzávalók: (2 rúd kalácshoz) 7 dl tej, 10 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 20 dkg cukor, 80 dkg liszt, 2 evőkanál kakaó, 20 dkg elősütött sütőtök, 2 evőkanál zsír, csipetnyi só. A tetejére 1 tojás, egy evőkanál tej. A tálaláshoz lekvár. Két deci tejet meglangyosítunk. Egy tál aljába evőkanálnyi cukrot szórunk, ráborítjuk a

Sütőtökös-kakaós kalács Tovább olvasom »

Hosszú lekváros fánk

Hosszú lekváros fánk Hozzávalók: 70 dkg átszitált búzaliszt, 1 kávéskanál só, 4 evőkanál cukor, 3 tojás sárgája, 2 evőkanál rum, 5 dl tej, 5 dkg élesztő, fél üveg szilvalekvár, a szóráshoz porcukor. Kevés tejet meglangyosítunk, beleteszünk egy evőkanál cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg felfut. A többi tejet is felmelegítjük. A liszthez sót adunk,

Hosszú lekváros fánk Tovább olvasom »